top of page
20190511_163550.jpg

ONZE WAARDEN

Melktap De Raesfeltstede 06-05-2021LJF_3
DSC_0295 (2).jpg
DSC_0299 (2).jpg

MENSELIJKE MAAT

GEZONDE DIEREN

VRUCHTBARE BODEM

OOG VOOR DE OMGEVING

MENSELIJKE MAAT

Onze boerderij is ook de plek waar we met ons gezin wonen, werken en leven. En de plek waar onze kinderen opgroeien en waar bezoekers van harte welkom zijn. Wij hebben bewust gekozen voor minder koeien en meer kwaliteit. Daarbij vragen we niet het uiterste van onszelf, onze dieren en onze bodem, omdat we de menselijke maat erg belangrijk vinden.

GEZONDE DIEREN

Gezondheid en welzijn van onze dieren staan bij ons centraal. Onze koeien zijn grazers en door ze veel te laten weiden kunnen ze hun natuurlijke gedrag vertonen. Doordat onze weilanden naast gras veel klaver en kruiden bevatten is het voer voor onze koeien extra gezond. Daarbij is al het voer voor onze dieren geteeld zonder kunstmest en chemie, dus puur natuur! Daarbij zijn onze koeien van het Fries-Hollandse ras, ofwel de "ouderwetse" Nederlandse zwartbonte. Deze dieren zijn zeer geschikt voor een biologische bedrijfsvoering met weinig krachtvoer en veel weidegang. Het zijn makkelijke en sterke dieren met een gematigde melkproductie gecombineerd met een goede vleesaanleg.

VRUCHTBARE BODEM

De bodem is het kostbaarste bezit van een boer en deze willen we graag in goede staat doorgeven aan de generaties na ons. Het bodemleven moeten we koesteren en verbeteren zodat onze bodem zorgt voor gezonde gewassen en voer voor onze dieren. Doordat de koeien veel buiten zijn en hun voer zoveel mogelijk zelf bij elkaar grazen hoeven we minimaal met zware machines op het land en door het toepassen van klavers en kruiden zoals paardenbloem, smalle weegbree en cichorei proberen we onze bodemstructuur te behouden. Door het achterwege laten van kunstmest en chemie gecombineerd met minimale graslandvernieuwing worden de natuurlijke processen in de bodem gestimuleerd.

OOG VOOR DE OMGEVING

Voor de continuïteit van een boerderij is het cruciaal om je aan te passen aan de veranderende eisen die de omgeving aan je bedrijfsvoering stelt. Naast het produceren van hoogwaardige en gezonde voeding willen we graag bijdragen aan een fraaie omgeving door het versterken van de natuur en het landschap. Naast het in standhouden van bestaande landschaps- en natuurelementen zoals o.a. onze hoogstamboomgaard en meidoornheggen zijn we ook begonnen om verdwenen landschapselementen zoals solitaire bomen, wilgensingels en hagen weer onderdeel te maken van ons bedrijf.

Melktap De Raesfeltstede 06-05-2021LJF_3
bottom of page