top of page

ONS VERHAAL
 

Wij zijn Tom en Gerdien Keuper. Samen met onze drie kinderen Lennart, Hendrik en Willemijn wonen wij op de monumentale boerderij 'De Raesfeltstede' die dateert uit 1869. Wij zijn de vijfde generatie Keuper die boert op deze prachtige plek. Na een jarenlange samenwerking met Toms ouders Frits en Willemien hebben we in 2019 de boerderij overgenomen. Al vele jaren lopen de koeien op ons bedrijf maximaal buiten en in 2018 hebben we de knoop doorgehakt om kunstmest en chemische onkruidbescherming definitief vaarwel te zeggen en biologisch te gaan boeren. 

Melktap%20De%20Raesfeltstede%2006-05-202
Melktap%20De%20Raesfeltstede%2006-05-202

FRIES-HOLLANDSE KOEIEN
 

Onze koeien zijn van het Fries-Hollandse ras. Dit is een dubbeldoel ras met nadruk op de melkproductie, maar zeker ook geschikt voor vlees. Vroeger was dit ras het meest voorkomende in Nederland, maar tegenwoordig is het een zeldzaam huisdierras.

Het zijn krachtige runderen die efficiënt met hun voeding omgaan, met sterke benen en klauwen, een passende bespiering, en een solide uier met goed gevormde en goed geplaatste spenen. De Fries-Hollandse koe heeft een compacte uitstraling en is zeer geschikt voor ons bedrijfstype, met veel weidegang en weinig krachtvoer.

Neem ook eens een kijkje op www.frieshollands.nl

KRUIDENRIJK GRASLAND
 

Onze Fries-Hollandse koeien krijgen voer van eigen land met grassen, klavers en ook kruiden én vrij van kunstmest en chemie. Dat zorgt niet alleen voor gezonde koeien, het maakt onze melk, kaas en vlees ook extra gezond en lekker. Producten van grasgevoerde dieren zijn puur en smaakvol en bevatten een hoger gehalte aan gezonde Omega 3 vetzuren.

Kruidenrijk grasland uitsnede.jpg
Photo_6554527_DJI_927_jpg_4433184_0_202151112428_photo_original_edited_edited_edited.jpg

MAXIMAAL WEIDEN
 

Wanneer de bodem het toelaat gaan onze koeien vaak in februari al eventjes naar buiten.  Het oudere jongvee en de melkkoeien grazen van maart tot en met oktober dag en nacht buiten. Door middel van een uitgekiend beweidingsysteem krijgen de verschillende diergroepen op het bedrijf dagelijks een nieuwe strook met vers gras en proberen we de koeien tot en met november dagelijks naar de weide te laten gaan.

Als onze kalveren ongeveer 2 maanden oud zijn gaan ze voor het eerst naar buiten en mogen ze het weiden leren. De eerste tijd is dit in onze omheinde hoogstamboomgaard, later met een voor- en achterdraad in de wei. Ze krijgen daarbij wat kalverbrokken bijgevoerd en hebben altijd toegang tot schoon drinkwater. Tevens krijgen ze tot drie maanden leeftijd ook nog verse melk bijgevoerd. De eerste periode lopen er één of twee oudere koeien tussen, de oppasmoeders, dit zorgt er voor dat de kalveren zich prettig voelen.

HOOGSTAMBOOMGAARD
 

Rondom onze boerderij hebben we een hoogstamboomgaard met diverse soorten fruitbomen, o.a. appel-, peren-, pruimen en kersenbomen. De boomgaard is al zo oud als de boerderij, ruim 150 jaar. We hebben een Goudreinet boom die al meer dan honderd jaar oud is. Van de appels en peren laten we jaarlijks puur en smaakvol sap persen dat in onze boerderijwinkel te koop is.

P4031198 (2).JPG
DSC_0299 (2)_edited.jpg

LANDSCHAP
 

We vinden het erg belangrijk om met onze bedrijfsvoering het landschap te versterken en te behouden. Onze hoogstamboomgaard met meidoornhaag is karakteristiek voor het rivierkomlandschap waar onze boerderij zich in bevindt. Om dit landschapstype te versterken hebben we enkele wilgensingels en solitaire bomen geplant. De komende jaren willen we dit aspect van ons bedrijf nog verder vormgeven om op deze manier ons landschap te versterken. 

bottom of page